Om oss

AG Smyckedesign startade 1996 i Hedemora med egen tillverkning och design av historiska smycken från den samiska kulturen. Efter ett antal år blev det mer och mer fokus på modern smyckedesign, silver- och titansmycken.

 

Känslan för metall har alltid funnits där, när jag som barn fick följa med pappa till konstgjuteriet i Enskede (Herman Bergmans Konstgjuteri), en trappa ner till verkstán för cicelering av skulpturer i alla storlekar. Det var lika fascinerande varje gång att se olika delar av en skulptur som skulle bli till en helhet och exakt som konstnärens original. Genom oändliga hammarslag och ett precisionsarbete blev cicelören en mycket viktig del i hela processen, alltid lika spännande varje gång att se det färdiga resultatet.

 

Leksands Folkhögskola har också betytt mycket för mitt intresse av metall och design, där jag mött många silversmeder och smyckekonstnärer som inspirerat mig under många sommarkurser. Minns särskilt Christer Jonsson smyckekonstnär från Västervik, som introducerade titansmycken i början av 90-talet när vi fick prova att färga den magiska metallen. Redan då fanns Niob representerad i hans smyckekonst tillsammans med silver och guld, som en lekfull färgklick i smycket.

 

En person som också inspirerar mig är Mats Eskils silversmed från Rättvik, som är lärare på metallkursen på Leksands Folkhögskola och håller ett antal kurser varje sommar. Hans fantastiska silverkannor har varit imponerande genom åren, med geniala lösningar inom både design och teknik. Han uppmuntrar sina elever att tänka fritt i sitt skapande, vilket får alla att våga ta nya vägar och ta ut svängarna.

 

Min verkstad ligger vid Siljans strand där varje årstid ger ny inspiration till spännande färger och design. Just nu är planen att presentera en kollektion med niobörhängen under våren, som även är möjlig att få i silver. För intresserade finns också möjlighet att kunna påverka det egna smyckets utformning, färg och annat uttryck.

 

 

Ann Gunnars

 

 

Välkommen att följa oss på Facebook och Instagram