Niob
Niob, niobium, Nb unik metall.

Niob, niobium eller columbium, är ett mytomspunnet grundämne med symbolen Nb. Det är en sällsynt metall, naturellt grå, mjuk men mycket stark.

Namnet kommer från den grekiska mytologin: Niobe, dotter till Tantalus. Brasilien är den ledande tillverkaren av niob. Användningsområden är främst inom elekronik och flygindustri, men även smyckebranchen i USA, Canada och England har upptäckt fördelarna.

Niob en allergisäker metall, grå till till färgen.

Niob är en hypoallergenisk metall, som de flesta allergiker tål, kan jämföras med Titan som har blivit allt vanligare i glasögonbågar och klockarmband.

Var uppmärksam att alla smyckedelar som exponeras mot huden verkligen är gjorda av niob eller titan,

ex öronkrokar vilken det inte alltid är, vanligt med kirurgiskt stål, silver/guld, som kan ge allergiska besvär.

Titan & Tantal förväxlas ofta med Niob.

Niob förväxlas ofta med systermetallerna Titan och Tantal som har liknande egenskaper för färgning.

Niob är mjuk och lättare att kallsmida och ger en brilljant färglyster. Den håller hög kvalitet och står för mystik, andlighet, skönhet och det är lätt att få inspiration från universum.

Färgas genom anodizering.

Metallen färgas genom anodisering i elektrolytbad, där olika volt ger metallen en ny oxidyta dvs en viss färg. Alla regnbågens färger är möjliga att få, utom purpur röd. Det går att kombinera olika färger i samma smycke om man täcker en viss yta med lack och färgar det igen på en lägre volt.

 

Niobsmycke tillverkat av Reinhard König från Rönninge.